De energieprijzen gingen al heel wat jaren in een rap tempo omhoog. Net toen we berekend waren op een flinke stijging in 2022, werd hier nog een schepje bovenop gegooid door de inval van Rusland in Oekraïne.
'Met name gas is op dit moment heel moeilijk te krijgen. Dit terwijl de vraag er wel nog gewoon is. Hierdoor is het belangrijker dan ooit dat we minder gas gaan gebruiken en – in verband met de torenhoge energieprijzen – ook een manier zoeken om over het algemeen minder energie te verbruiken.
Niet alleen goed voor het milieu, maar zeker nu ook erg belangrijk voor de portemonnee.
Maar hoe bespaar je energie zonder gigantische aanpassingen te doen in en aan het huis? Wat doe je als je maar weinig budget hebt en tóch extra energie wilt besparen? We zetten een aantal tips op een rijtje.
1. Maak gebruik van kwalitatieve raambekleding
Het belang van goede, kwalitatieve raambekleding wordt nog al te vaak onderschat. Maar weet je eigenlijk wel hoe belangrijk dit is voor het besparen van energie? Met behulp van de juiste raambekleding zorg je er voor dat warmte van binnenshuis niet naar buiten kan ontsnappen. Met name in de winter is dit natuurlijk uiterst belangrijk. Vouwgordijnen, rolgordijnen, vitrage, het maakt eigenlijk niet uit wat je gebruikt. Als ze maar over een hoge kwaliteit beschikken en goed aansluiten op het raam.
Ook in de zomer profiteer je van goede raambekleding. Niet alleen om de zon weg te houden, maar ook om de temperatuur in huis beter te reguleren. Wanneer je de raamdecoratie op de juiste manier inzet, zal het heerlijk koel blijven in huis. Dat maakt ook dat je minder vaak de ventilator of de airco aan hoeft te zetten. Al met al draagt goede raambekleding dus bij aan een lagere energierekening én je kunt de aankoop hiervan zo duur maken als je zelf wilt.
2. Zet de thermostaat standaard één á twee graden lager komende herfst
Veel mensen zijn bang dat ze op wooncomfort moeten inleveren om zo energie te besparen. Een aangename temperatuur in huis is enorm belangrijk en mag eigenlijk niet op ingeleverd worden. Zo luidt de mening van de meeste huizenbezitters. Groot gelijk.
Maar hier hoeft ook helemaal niet op ingeleverd worden. Het is namelijk een feit dat we onze woningen veel warmer stoken dan noodzakelijk is. De ideale temperatuur binnenshuis ligt tussen de 19 en 21 graden. Dit terwijl de thermostaat bij veel woningen veel hoger staat. Probeer deze daarom eens standaard één á twee graden te verlagen. Op die manier bespaar je al snel tientallen tot honderden euro's en je levert nauwelijks in op wooncomfort.
3. Energie vergelijken
Voorheen werd altijd aanbevolen om jaarlijks van energieleverancier over te stappen. Dit jaar was dat ietwat complex. Mede door de stijgende energieprijzen was het voor het eerst minder financieel aantrekkelijk om over te stappen. Soms heb je echter geen keus.
Bijvoorbeeld wanneer je contract afloopt. In dat geval is het heel belangrijk om goed te vergelijken. Dit beïnvloedt uiteraard niet het verbruik, maar is wel van invloed op hetgeen wat je maandelijks betaalt. Overal liggen de energieprijzen momenteel hoog, maar er zit nog altijd duidelijk verschil in. Doe dus goed je research.' Foto rr/N.